Mikko Kauranen

Monologin esittäjä Mikko Kauranen - elämäntyönä teatteri

Kauranen valmistui Tampereen yliopiston ensimmäiseltä ammattinäyttelijäkurssilta vuonna 1969, jonka jälkeen hän näytteli Radioteatterissa pari vuotta ja vielä Kouvolan teatterissa 1971 - 77 ennen Jyväskylään siirtymistä.

Lastenteatterin, hupaisan ja hauskan ohella Kauranen on tehnyt vakavampaakin teatteria. Esim. - Tuntematon sotilas: Pyynikin kesäteatterissa 1967 ja -68, Kouvolassa 1975, ja Jyväskylässä 2006. Rakkaimmaksi rooliksi Kauranen kuitenkin nimeää Jyväskylän kaupunginteatterissa esittämänsä maitokuski Tevjen, musikaali-klassikossa Viulunsoittaja katolla.

Vapaaherraksi Kaurasesta ei taida olla, sillä näyttelijän rakkaimpiin harrastuksiin on jo pitkään kuulunut ohjaaminen harrastaja-kesäteatterissa.

 

Mr. Parkinson:

Mikä sai sinut innostumaan Parkinson päiväkirjasta?

Teatteri ja draama. Itku ja nauru. Parkinsonin elämään ne kuuluvat erottamattomasti. Suuret tunteet heiluttavat niitä tai ovat heiluttamatta, riippuen oireitten suuntautumisesta. Ja tätä se teatteri on; tunteitten välittämistä katsojille.

Miten luonnehdit esitystä - onko se helppo vai vaikea näyttelijälle?

Helppo vai vaikea? Ei voi sanoa onko se kumpaakaan. Siinä vain on asetuttava esittämänsä henkilön nahkoihin, ja sitä kautta ilmaista se tunteitten kirjo, mikä tekstissä on.

Entäs yleisölle?

Se taas riippuu siitä, onko katsojalla tietoa ja kokemusta ko. taudista. Yleensä, kun katsoja tulee katsomaan teatteria, niin se ei tiedä paljon mitään itse näytelmästä.

Parkinson- näytelmää taitaa tulla katsomaan aiheeseen vihkiytynyt porukka, mutta toivottavasti he tuovat mukanaan muutaman asiasta tietämättömänkin.

Kenelle tämä esitys on tarkoitettu - kenelle se sopii?

Näkisin, että tämä on kuitenkin aikuisväestön näytelmä, ja siinä ei ole rajaa ketkä voi tätä tulla seuraamaan, kaikki. Mutta ei lapset, ainakaan kovin pienet 

Siinä liikutaan aika suppealla elämänalueella; sairauden eri muodoissa.

Kuvat Jussista ja Mikosta

2013 © Mr. Parkinson | Oman verkkokaupan